Tuola toisaalla taas puhuttuttaa perrojen ominaisuudet ja onko perro työkoira vai ei. No niin, minusta perro on enempi työkoira kuin seurakoira vaikkakaan perrolla ei ole samalla tavalla esim paimennusviettiä kuin paimennuskoiralla, tai niin vahvaa ajoviettiä kuin ajokoiralla jne.  Minusta perrolla on näitä kaikea vähän ja varmasti taipumusta johonkin vietitin enempi ja toiseen taas vähempi ja kun tunnistaa koiransa ja tämän lahjakkuuden voi itse vaikuttaa vielä siihen kuinka hyvin koira sitten oppii sitä "talenttia"  käyttämään. 

Työkoiraominaisuudeksi luen itse myös sen että omassa koirassani että koira tietää milloin tehdään töitä ja millä tavoin missäkin, ja millä vietillä ja vaihteella.  Lisäksi koira osaa olla kuitenkin rauhassa kotona, tauoilla yms. Eli koiraa ei tarvitse juurikaan sytytellä töihin vaan se tulee siltä luonnostaan.

Minusta vesikoira on myös perheenkoira, se haluaa olla tilanteen tasalla ja perhettä lähellä ja koko ajan valpaana jotta voi perhettään palvella osaamillaan asioilla. Vesikoira haluaa olla tärkeä ja tulla kuulluksi  .

Palataanpas otsikkoon, eli Piinaan.

Piinan vahvuus on pennusta pitäen ollut se että sillä on viettejä, ja se pystyy vaihtamaan viettejään lennossa ( korkea-matalampi ) , ja näin ollen palkkautuu niin namilla kuin lelulla. Piina myös keskittyy työhön kun työtä tehdään, tämä myös ollut nähtävillä myös jo ihan pennusta pitäen. Ja tämä ei ole ainoastaan allekirjoittaneen mielipide vaan tästä olemme saaneet palautetta ihan ulkopuoliselta taholta, sangen arvostetulta ja taidokkaalta  tokoihmiseltä, jep, Piina on käynyt tokokurssilla  . Piina myös osaa relata kotona, ei siis mene seiniä pitkin vaikka ei pääsisikään hommiin, mutta on heti valmiina kun näkee että tuulipuvun housut otetaan esille.

Piinan uusin aluevaltaus on ollut ns. terpapiakoira, eli Piinis on ollut töissä ( pienryhmäkoti ) mukana ja uskon että on siellä työnsä hyvin hoitanut, alkuhötkyilyn jälkeen makaa soffalla rapsuteltavana ja paijattavana, mutta on valmis leikkimään ja riekkumaan jos näin halutaan. Työpaikalla ollesssan Piina ei myöskään vahdi niin kuin kotona, ja ei reagoi siihen että tullaan ja mennään ja ovi käy yhtenään. Yövuoroissa Piinis nukkuu kuin tukki Piinan pystyy myös luottamaan täysin, eli ei tarvitse katsoa perään, kun pelisäännöt on selvät Piinan ja nuorten keskuudessa.

Eli näillä ominaisuuksilla Piinan luokittelisin harrastus ja kotipuolen  työkoiraksi, omalla alallaan toki, ja nämä alat on Piinalle varmaan  helppoja ja vähällä vaivalla aikaan saatuja, juurikin siksi että näihin olen Piinaa valmistanut koko ikänsä, agilityyn jo ihan pennusta lähtien leikkien ja riekkuen, ja myös tähän sivutyöhän sillä että olen Piinaa ahkerasti sosiaalistanut, sen takia uskon että se sosiaalistaminen on kyllä kaiken a ja o. Varmasti saisin Piinasta myös muitakin osa-alueita käyttöön jos itsellä mielenkiinto ja taidot riittäisi esim. metsästyshommiin tai jälkipuolen juttuhin ja uskon että itsenäisyytensä ja ihmisystävällisyytensä vuoksi Piina ois oiva hakukoira tai rauniopiski.

Uggh, olen puhunut .

Piina viime viikolla

 

ps. Edelleen ois niiiiiiiiiiiiiin mielenkiintosta nähdä mitä tapahtuisi jos joku paimenkoira ihminen ottaisi perron paimennushommiin ja näin ollen pienestä pitäen koiraa tähän valmistelisi ja sitä talentin siementä vahvistaisi

 

pps. Ja siis tiedän että kaikki vesikoirat ei ole tämmöisiä ( eikä tarvikkaan ) , hajontaa rodun sisälää riittää, näissäkin ominaisuuksissa!